Műveletek

Észak-amerikai függőágyak

A Fuggoagy.info wikiből

Egy különösen meleg estén, Joshua John Ward kapitány egyszer és mindenkorra megelégelte, hogy egy percet sem alhat nyugodtan kis csónakjában a hőség miatt. Elhatározta, hogy tenni fog valamit és megoldást talál problémájára. Josh kapitány széles körben ismert ember volt, rizst és más termékeket szállított Dél-Karolinából egészen a part menti Georgetownba. Munkája következtében nagyon sok időt töltött vízen és a fűvel megtömött matracok - melyeket akkoriban gyakran alkalmaztak hajókon - úgy tűnt, hogy csak fokozzák az amúgy is rettenetes hőséget. Elkeseredésében Josh kapitány arra gondolt, hogy ad egy esélyt a függőágyban alvásnak.

Akkorra már elterjedtek a függőágyak, elsőként a Brit Haditengerészet kezdte el azokat használni tengeri utakon, majd őket követte sok más európai és amerikai kereskedő hajó. Csak később csatlakozott az Amerikai Egyesült Államok tengerészete is a függőágyat használók táborához. Ezek a függőágyak méretüket tekintve kicsik voltak és kissé alaktalan formájuk miatt az abba való beszállás sem volt éppen egyszerű. Könnyen ki lehetett belőle esni. Ezek a függőágyak még vászonból készültek, ami elég érdes és nagyon meleg is. Éppen ezért hát, elkelt egy kis fejlesztés, amit aztán Josh kapitány nem volt rest véghez vinni. Nem is kellett túl sok idő és Josh kapitány figyelme gyorsan a kötélből készült függőágyak felé terelődött, amelyek elképzelése szerint jobb szellőzést biztosítottak. Az akkori kötél függőágyaknak viszont meglehetősen durva anyaga bántotta a bőrt és nem is volt annyira erős. Nem is beszélve a hatalmas csomókról, amelyek szinte mindenhol nyomták az embert.

A XIX századi kötél függőágyak meglehetősen kényelmetlenek voltak és bár a szellőzés némileg megoldódott, azért még mindig nagyon kellemetlen reggeli vagy akár éjszakai ébredéseket okozhattak. Így hát Josh kapitány egy kis kísérletezésbe kezdett, hogy egy olyan erős függőágyat alkothasson, amely nem igényel csomókat, legalábbis a függőágy azon részén, amelyben fekszünk. Fontos volt az is hogy eléggé széles legyen, hogy a békés és nyugodt pihenést tegyen lehetővé. Megannyi modellel próbálkozott, míg nem egyszer csak megalkotta azt, ami aztán győztesen került ki a versenyből. Erős pamut szálakból, duplán szőtt függőágyat alkotott, ahol az egyes szálak egymásba hurkolva egy rács szerű szerkezetet alkottak.

A vállalkozó szellemű kapitánynak azonban nem ez volt a legnagyobb hozzájárulása a függőágyak fejlődéséhez, hanem az ún. „famerevítéses függőágy”. Fogott ugyanis egy fadarabot, vagy épp hordó elemet és kifaragta a kívánt méretre. Ezután egymástól azonos távolságra lévő lyukakat fúrt, majd ezt követően az ágy végződéseinél fogva a fonalakat, a jól ismert tengerész csomóval felerősítette a merevítő fára. Először a lyukakba bújtatta a fonalakat, majd a tengerészek által sokat használt csomóval egymáshoz erősítette őket. Ezzel az ügyes módszerrel sikerült a csomókat magától a fekvő felülettől távol tartania. A két famerevítés a függőágyat ágy szélességben tartotta, a pamut lággyá, a kettős szövés pedig erőssé tette annak anyagát.

Arra utaló történeti forrásunk nincs, hogyan változott meg Josh kapitány alvási szokása a kézzel készített függőágy sikerét követően, abban viszont igencsak biztosak vagyunk, hogy a dolgok drámaian megváltoztak számára. A dél-karolinai kötél függőágyak még a mai napig is használatban vannak és valószínűleg a világ egyik leginkább ismert függőágyai közé tartoznak. Ezzel együtt pedig az észak-amerikai típusú függőágyak alapjául szolgálnak. Néhány kisebb módosítástól eltekintve a ma ismert Pawleys Island függőágyak csak nagyon csekély mértékben térnek el eredeti ősüktől.

Az első függőágyat árusító bolt (The Original Hammock Shop) 1935-ben kezdte meg a működését. Josh kapitány egyenes ági leszármazottai úgy gondolták, hogy ezzel is hozzájárulnak a piac minél szélesebb körű kielégítéséhez. Még ma is működik a bolt, ami akkor az első üzletek között volt a dél-karolinai városban. A ma is kapható Pawleys Island kötél függőágyak nagy részét még napjainkban is ennek a boltnak a műhelyében készítik. A merevítő rudat viszont ma már minőségi fából, általában tölgyfából faragják ki. Minden egyes függőágy minőségi vizsgálaton esik át, hogy ezzel garantálják annak magas minőségét.

észak-amerikai függőágy

Ennek bizony így is kell lennie, mert ha a mai Pawleys Island függőágyak nem tartanák életben a Josh kapitány által megteremtett találmányt, akkor valószínűleg sokan mások is küszködnének az alvással, ahogyan Ő is tette, mielőtt még feltalálta volna a pihenés egyik modern formáját, több mint 120 évvel ezelőtt.

Az észak-amerikai függőágyakban egy-egy merevítő rúd helyezkedik el a fekvőfelület két végén, ideális medence mellé, teraszokra, erkélyekre vagy éppenséggel a kertben; mindenhol jól mutat.