Műveletek

A függőágyak fajtái, típusai

A Fuggoagy.info wikiből

A függőágyaknak megannyi fajtája van. Tartósságuk nagyban függ anyaguktól és a szőtt szálak mennyiségétől, valamint meghatározzák azt is, hogy használójuk mennyire találja kényelmesnek. Általában 1-3 személy számára készülnek, de léteznek ennél nagyobbak is. Teherbírásuk többnyire 110 kg és 400 kg közé tehető. Méretük, mintázatuk, színük, anyaguk valamint elkészítésük módja árulkodik származási helyükről, és emiatt is nagyon különbözőek.

A jelenleg leginkább ismert függőágy típusok: a hálós szerkezetű (hurkolt), vagyis a maja (mexikói), és a nicaraguai, illetve a szövött anyagú, vagyis a brazil, a kolumbiai és a venezuelai. Léteznek túrafüggőágyak is, ezek általában poliészterből vagy ejtőernyőselyemből készülnek. Minden típusnak megvannak a maga jellemzői, előnyei.

A merevítővel rendelkező függőágyak könnyen felismerhetőek az függőágy két végén található fából készült merevítő rúdról. Ezek nagyon dekoratívak, a szétnyitott háló vagy textilfelület látványától, ám sok esetben nagyon labilisak, a hossztengely körüli átfordulás veszélye miatt.

mexikói függőágy


mexikói függőágy

A maja és nicaraguai függőágyak általában pamutból, ritkábban nejlonból kézzel készülnek és hálós szerkezetűek. Sokszínűség jellemzi őket, és amellett hogy könnyen hordozhatóak még tartósak is.

A brazil függőágyak 100% pamutból készülnek és általában véve strapabíróbbak, mint a szálakból szőtt függőágyak többsége, mégis a maja függőágyak jóval nagyobb komfortérzetet nyújtanak. Éppen a lazán szőtt (hurkolt) szálak teszik lehetővé a tökéletes súlyelosztást és, melynek következményeként egy különleges, utánozhatatlan élményt nyújt használójának.(Teljesen ki lehet benne nyújtózni, akár keresztben is, majdnem tökéletesen vízszintesen.)

A túrafüggőágyak már csak funkciójukat tekintve is kevésbé változatosak. Lévén hogy túrázásra illetve hajófedélzeten történő pihenésre, alvásra tervezték őket, élettartamuk kiemelkedően hosszú, de formatervezésük jóval egyszerűbb, ellenben ultrakönnyűek és könnyen elcsomagolhatóak.

A vastag venezuelai függőágyakat jól szellőző anyagokból gyártják, kiváló védelmet nyújtanak a rovarok, bogarak, szúnyogok és a más, természetben előforduló állatok ellen – legalábbis alulról.