Műveletek

Babafüggőágyak

A Fuggoagy.info wikiből

Minden szülő a lehető legtöbbet és legjobbat szeretné megadni újszülött gyermekének. De vajon tudjuk-e, hogy mi az, ami ténylegesen segíti a kisbabánk fejlődését?

Édesanyja hasában a magzat sajátos ritmusvilágban él. Ezért olyan megnyugtató számára később minden ringó-ringató mozgás, ami erre a megszokott, belső ritmikára emlékezteti őt.

Fotó: Claus Jørstad 2009


Fotó: internet


Amazonas babafüggőágy


La Siesta babafüggőágy

A ringatás a leghatékonyabb módja a gyermekek meg-nyugtatásának, elaltatásának. Ez az ősi tapasztalaton alapuló tudás generációról generációra szállt, s ennek alapján készültek a bölcsők, vagy alakultak ki az altató dalok, ringatók. Ez a mozgás az egyensúlyérzék fejlődésére is hatással van. A magzat egyensúlyérzéke a 10. héttől kezd kifejlődni, amit a hintázás elősegíthet. Éppen ezért már a várandósság idején is javasolt a napi kétszeri min. 5-10 perces, finom ringatózás (pl. függőágyban).


Ticket To The Moon Mammock függőágy


Amerikai gyerekgyógyászok megfigyelték, hogy a koraszülött babák sokkal jobban gyarapodnak, ha naponta háromszor fél órán át függőágyban hintáztatják őket. Sőt, Kolumbiában a koraszülött osztályokon a terápia részeként az inkubátorban is apró függőágyakban ringatóznak a babák.

Gyerekfüggőágy


Gyerekfüggőágy

A ritmikus, hintázó mozgás a belső szorongásokat és félelmeket is oldja, megnyugtatja a kicsiket, függőágyban vagy függőszékben gyorsabban és könnyebben elasza-nak. Ez különösen nagy segítség lehet pl. hasfájós babák esetén. Ám nemcsak kisbabáknál, hanem iskoláskorú gyermekeknél is kedvező hatású a hintázás.

Csepphinta


E mozgásforma ugyanis segíthet megelőzni a tanulási zavarok kialakulását is: minden olyan mozgássor, amelyik az idegrendszer egyensúlyoz-ással kapcsolatos területeit ingerli, erősíti a gyermek koncentrációs készségét - ami különösen fontos az iskolai eredményesség szempontjából.