Műveletek

Hogyan tartsuk tisztán és épségben függőágyunkat / praktikus tanácsok

A Fuggoagy.info wikiből

(Hogyan tartsuk tisztán függőágyunkat / praktikus tanácsok szócikkből átirányítva)

Tisztítás

Mint minden más dolog, amiben alszunk, úgy a függőágy is rendszeres tisztítást igényel. A folyamat nem túl bonyolult és gyorsan megvan. A következőkben leírt 4 lépés ezt a folyamatot mutatja be.

  1. Kötözze össze a függőágy elején és végén található szál kötegeket! Erre a legjobb módszer, ha fog egy madzagot és körbetekeri a fonalkötegen, így elkerülhető, hogy összegubancolódjanak.
  2. Egy lavórba tegyen szappanos vizet és jól nyomkodja meg benne a függőágyat. Ha szükséges, akkor cseréljük ki a vizet és ismételjük meg a folyamatot. Fontos hogy mindig tiszta szappanos vizet használjunk. Mikor már úgy látjuk hogy függőágyunk kellőképpen megtisztult, akkor nem kell mást tenni mint alaposan kiöblíteni az anyagot. Bár a szappan az anyagot nem roncsolja, de azért ügyeljünk arra hogy szappanos víz ne maradjon az anyagban. Az a jó, ha a víz öblítés után teljesen tiszta marad és nem habos.
  3. A szárítás a szabadban történik. Egy arra alkalmas helyre feszítsük ki a függőágyat, hogy az minél könnyebben száradjon. A végeket rögzítő madzagokat csak abban az esetben távolítsuk el ha garantálni tudjuk hogy azok nem gubancolódnak össze. Csak terítsük ki kedvenc függőágyunkat és hagyjuk, hogy a többit megoldja a nap és a szél. Tipp: egy hullahopp karikát a függőágyba téve egész jól szétfeszíthetjük a száradáshoz.
  4. Ezután nincs más dolgunk mint élvezni a friss illatú és tiszta függőágyat és jöhet a jól megérdemelt pihenés.

Akkor se mossuk gépben a függőágyat, ha a használati útmutató esetleg ezt megengedné. A kézi mosás sokkal kíméletesebb, így biztosan nem szenved kárt a függőágy.

A függőágyban tilos dohányozni! Egyrészt káros az egészségre, halált okozhat. Másrészt a lehulló hamu kiégetheti a függőágyat. A függőágyba nem fekszünk cipőben. A cipő talpa nemcsak összekoszolja, hanem roncsolhatja is a textilt vagy a hálót.

Tárolás

A függőágyat mindig összehajtva - vászontáskában - vagy mindkét végén felakasztva tároljuk! Ne hagyjuk a földön szétnyitott állapotban, így elkerülhetjük a szálak kihúzását vagy összegubancolódását.

Időjárás

A függőágy sokáig sértetlen marad, ha nem tesszük ki az időjárás viszontagságainak. Amikor nincs használatban, akasszuk le és tegyük fedett, árnyékos helyre. A direkt napsugárzás - az UV sugárzás - hosszabb távon erősen roncsolja a pamut szálakat, és még jobban a műszálas részeket. Az esőtől is érdemes óvni a függőágyat. Ki szeretne vizes textilben feküdni, amikor elmennek a felhők?