Műveletek

Mexikói / maja függőágyak

A Fuggoagy.info wikiből

A mexikói függőgyakat és függőszékeket, a Yucatán félszigeten elterülő Merida városát körülvevő kis falvakban kézzel készítik. A mexikóiak nem voltak a klasszikus értelemben vett maja civilizáció része, feltehetően a karibi térségből érkeztek a Yucatán-félszigetre mintegy két évszázaddal a spanyol hódítások előtt. A maja függőágyakat szövőszéken szövik férfiak, nők egyaránt. Nem ritkán az egész család ezt a tevékenységet űzi, és megélhetésük kulcsát jelenti.

maja függőágy készítése

Ma már több mint 3000 éve, hogy a Yucatán-félszigeten élőknek a függőágy szimbolikus, kulturális és erkölcsi fontossággal bír. Még a legszegényebb családoknál sem hiányozhat a falba rögzített függőágy tartó horog. Napjainkban is, ha tennénk egy sétát El Salvadorban, látnánk, hogy az ottlakók házaiban több kifeszítetett függőágyat is helyet kap. Ők a függőágyat nem csak alvásra, pihenésre, de ülésre és kisgyermekek elringatására is rendszeresen használják. A függőágyak nemcsak a házban, de a házon kívül is jelentős szerepet töltöttek be, pontosan úgy, mint ahogyan napjainkban ez a világ többi részén is kezd jellemzővé válni.

mexikói függőágy

A mexikói vagy maya függőágyak sokak szerint a legkényelmesebb függőágyak. Ennek oka anyaguk puhaságában és a különleges szövési módban keresendő, mely más függőágyakkal szemben szabadabb és kényelmesebb élményt nyújt a pihenésre vágyók számára. Ha egyszer kipróbálja, bizonyos hogy soha többé nem akar majd máshol feküdni. Az érzést talán a súlytalanság élményével lehetne a leginkább összehasonlítani, olyan mintha egy felhőn fekve lebegnénk. A hagyományos sprang szövési technikának köszönhetően a függőágy tökéletesen felveszi a test alakját. A párhuzamos, de egymásba hurkolt szálak olyan felületet alkotnak, amely hosszanti irányban fixek, keresztben azonban rugalmasak. A legnagyobb hőségben is szellős, kellemesen hűsít a szálak között átjáró levegő.

mexikói függőágy

Az évszázados hagyományokat követve anyaguk lehet 100% pamut, vagy pamut és nylon keverve még ritkábban más prémium anyagok kombinációja. A pamutnak köszönhetően anyaga bőrbarát és sűrű szövése jelentős mértékben hozzájárul tartósságához.

A maya függőágyak végén található kötelek igen erős nylonból készülnek, ettől ilyen ellenállóak. A természetes pamutból szőtt mexikói függőágyak szinte bármilyen színben megtalálhatóak, a halványabb, visszafogottabb színektől egészen az élénk, erősebb színekig, így bárki találhat kedvére valót. Ezekkel a nem mindennapi tulajdonságokkal nem is csoda hogy a mexikói függőágyak az egész világon hihetetlenül népszerűvé váltak. A maja kultúra szerves részeként a függőágyak nem pusztán egyszerű használati tárgyak, de kultuszuk és évezredes történetük miatt szorosan összefonódnak a pihenés, az alvás és a relaxáció fogalmával. Otthonukban előkelő a szerepük, beltéri és kültéri használatuk is általános.